Hur går man tillväga för att skaffa bergvärme?
Du börjar med att kontakta oss för att boka in ett första möte hemma hos dig. Då ser vi över förhållanden hemma hos dig för att avgöra att bergvärme är det optimala för ditt hem eller om det är något annat alternativ kanske passar bättre. Det som avgör är parametrar som tomt, läge, planlösning och värmesystemet som du har idag. Nästa steg är att vi tar fram en kalkyl med kostnad och besparing, därefter bestämmer du dig för att du vill satsa på att uppgradera ditt värmesystem. Själva installationen innebär att vi bokar en tid för borrning, vanligtvis är borrhålet max 220 meter djupt och tar en eller två dagar att få klart. När det är borrat så kommer våra installatörer och monterar och installerar själva värmepumpssystemet, även det tar inte mer än en eller två dagar. Tänk på att ev tillstånd att borra måste vara klara innan arbetet påbörjas, här bör man söka i god tid. Så snart det är installerat så kan du njuta av en problemfri och behaglig värme länge. Vi följer upp vårt jobb hos dig efter ungefär ett halvår för att se att bergvärmepumpen fungerar som förväntat.
Långsiktig investering
Borrhålet som värmepumpen tar värmen ur har en obegränsad livslängd, du kommer inte behöva borra nytt om du skulle byta värmepump. Själva värmepumpen kommer också hänga med i många år och har en generös garanti vilket gör att du kan känna dig trygg med din investering.
Tekniken bakom bergvärme
I borrhålet placeras en slang som är fylld med särskild vätska. Den här vätskan hämtar värmen ur borrhålet, denna värme passerar en kompressor och på så sätt höjs temperaturen så den går att använda till att värma upp ett helt hus. Systemet är slutet och samma vätska cirkulerar i systemet hela tiden. Du behöver inte byta den eller fylla på.
Bergvärme VS luft vatten - Vilken värmelösning är bäst?
Både bergvärmepumpar och luft-vattenvärmepumpar är bra uppvärmningsalternativ som skiljer sig i både pris och prestanda. Här nedanför reder vi ut vilken värmepump som passar ditt hushåll bäst.
Bergvärme vs luft/vatten
Ett bra inomhusklimat och effektiv uppvärmning är något som de flesta husägare kan placera på toppen av önskelistan, men hur vet du vilken metod som passar just ditt hem? Sverige är bäst i världen på att använda värmepumpar för att tillvara på och utnyttja de resurser som finns i miljön omkring oss. Här besvarar Keith Södergren några vanliga frågor som kan hjälpa dig välja rätt typ av värmepump för just dina behov. Hur sänker luft/vatten respektive bergvärme min energiförbrukning? En luft/vattenpump suger in utomhusluften och omvandlar energin till värme som värmer upp vatten som leds ut i elementen, golvvärme och varmvattenledningarna i huset. Detta ger en sänkning av energiförbrukningen på upp till 78%. Bergvärme tar tillvara på den lagrade solenergin i marken och leder in den i huset. Med en bergvärmelösning kan du spara in upp till 80% av din energiförbrukning.
&nbs